martz's review

Go to review page

informative reflective medium-paced

4.0

magos_trismegistos's review against another edition

Go to review page

adventurous informative fast-paced

4.5

amaliaiaia's review against another edition

Go to review page

challenging dark informative tense medium-paced

4.25

misialoch's review against another edition

Go to review page

informative reflective medium-paced

5.0

vlada_n's review against another edition

Go to review page

adventurous medium-paced

3.5

bhargav09's review against another edition

Go to review page

challenging dark informative medium-paced

4.5

jrislean's review against another edition

Go to review page

informative fast-paced

4.0

kurwaczytaj's review against another edition

Go to review page

4.0

Od Witolda Szabłowského jsem četl už knihu „Vrah z města meruněk“, která je sbírkou reportáží z Turecka a život atentátníka Aliho Agci (to je jen co postřelil papeže Jana Pavla II) a už tehdy se mi moc líbil způsob jeho psaní.
--- Knihu Jak nakrmit diktátora psal přímo pro známé nakladatelství Penguin Random House. A musím říci, že jeho nápad, přiblížit osobnosti krvavých diktátorů přes vyprávění jeho osobních kuchařů je zajímavý nápad a kupodivu funguje. Ač většina kuchařů díky tomu, že byla svým šéfům hodně blízko viděla i jeho příjemnou tvář, tak i u těch nejoddanějších po nějaké době začly probleskovat temnější tóny povahy každého z diktátorů.
--- Nakonec se do výběru autora dostali kuchaři Idi Amina, Pol Pota, Fidela Castra, Edvera Hodži (albánský diktátor) a Saddáma Husajna. V úvodu knihy ještě autor vzpomíná na své vlastní kuchařské začátky v jedné londýnské restauraci. Dvě snad nejmrazivější příhody z této knihy jsou jednak vyprávění, jak si Saddám začal s manželkou jednoho ze svých podřízených a následně nepohodlné manžela „uklidil“ na frontu. Druhé je líčení toho, jak kuchař Edvera Hodži musel jídelníček korigovat se spoustou lékařů a vědců, protože diktátor měl velké zdravotní problémy s cukrem a bylo nutné udržet velmi nízký příjem cukru.
--- Kniha byla napsaná velice čtivě. Nutné odbočky do historie zemí, v kterých daní diktátoři působili byly jen velmi malé a nejvíce prostoru byl věnován samotnému vyprávění těch kuchařů a kuchařek. Většinou se jednalo o velmi prosté lidi, kteří měli velký talent na vaření a díky tomu se dostali do pozice, kam by se normálně nikdy nedostali. Čte se to opravdu skvěle. Pokud vám nedělajá problémy čtení v angličtině, tak vám určitě mohu doporučit tuto knihu v anglickém překladu.

tansuhui's review against another edition

Go to review page

adventurous slow-paced

3.25

readabilitea's review against another edition

Go to review page

I liked the uniqueness of the premise of this book: looking at the lives of 20th century dictators through the lens of the food they ate, told by the cooks that cooked for them, but I found the historical context and general information aspect of the book lacking. Too often there were just throwaway comments about significant events and I wanted more. The style and tone was very accessible and it was very easy reading, but I saw myself heading for an at best mediocre read, so I decided it was worth stopping where I was.