A review by symx
İskandinav Mitolojisi by Kevin Crossley-Holland

4.0

Sonunda İskandinav Mitolojisine olan bilgi açlığımı bir nebze olsun giderebildim. İskandinav ülkelerinden birinde yaşamayı hayal ettiğim için onların kültürlerini öğrenebilmek; onların şarkılarını dinlemek, filmlerini seyretmek veya kitaplarını okuyabilmek; onların yaşam tarzı hakkında ne olursa olsun bir şeyler öğrenebilmek için herhangi birinden tavsiye almak sıklıkla yaptığım şeyleren birisi. Özellikle bu bahsettiğim son konu için NASA'dan Dr. Alper Osman Aydemir bu konuda epey güvence vermişti bana. Bu kitabı okumaya, İskandinav mitolojisini özümsemeye dair bütün merakımın kaynağı da bu ülkelere olan sevdamdan geliyor açıkçası. Odin, Thor ve Loki hakkında aldığım bilgilerin yanı sıra Frejya tanrıçasının istekleri için neler yaptıkları, Balder'in trajik hikayesi, Tyr'in fedakarlığı gibi yepyeni bilgiler öğrendim.

Kevin Crossley-Holland özellikle mitleri anlattıktan sonra o mitler için hangi kaynaklardan faydalandığına ve bu mitlerin nasıl yorumlandığına dair oldukça değerli bilgiler vermiş. Kitabı okurken mitlerden hemen sonra o mite dair notları okumanın faydasını epey gördüm. 12. yüzyılda İskandinav Mitolojisi ile ilgili değerli bilgileri paylaşan şair Snorri Sturluson'ın bu esere katkısı çok büyük olmuş. Yazar çoğunlukla onun yazdıklarından faydalanıp diğer kaynaklardan da eklemelerle mitlere dair anlatımını zenginleştiriyor. Bu anlatım şeklini neden tercih ettiğini kitap içerisinde açıklamış. Bahsettiğim bütün bu gerekçelerden ötürü kitabı gerçekten çok sevdiğimi söyleyebilirim.

Mit 20 - Odin ve Billing'in Kızında, Odin'i reddeden tek kadının hikayesini Odin'in bakış açısından dinleriz. Öyle ki Odin'in verdiği nasihatlere bayılırken, notlarda da Billing'in kızının duruşu ters köşe olmamı sağladı. O yüzden favorilerimden mitlerimden birisi bu hikaye oldu. Ayrıca Mit 25 - Loddfafnir'in Durumu'nda da Odin bir insana nasihatler verir ve bu nasihatler arada bir açıp okuyacağım nasihatler oldukları için benim için ayrı bir anlam taşımakta. Bunların dışında Odin'in her ne kadar bilgelik tanrısı olarak literatürde kendisinden söz ettirse de tıpkı Thor: Ragnarok'da bahsedildiği gibi savaşı başlatan tanrı olması, ayrıca kandırmaya veya egosunu tatmin etmeye yönelik hareketleri ve bunun gibi birçok özelliğiyle "Odin" kelimesinin bendeki değerini azaltmışken; diğer yandan Loki'nin her ne kadar kötülük tanrısı olarak simgelenmiş olsa da, duruşu ve akılcılığıyla değeri bir o kadar yükseldi gözümde. Thor'un mitleri genel olarak çok eğlenceliydi (özellikle Thor'un Utgard'a Yolculuğu) ve kas kafa tabiri üzerine abartı dursa da biraz öyle! Umarım God of War'da kendisini görebiliriz.

Bütün bu anlattıklarım beni ne kadar tatmin etmiş olsa da, yine de sanki daha fazlası varmış ve okuyamamışım gibi hissettim kendimi. Ragnarok kısmı özellikle epey detaylıca öğrenmek istediğim bir hikayeydi ve bu kitapta biraz yüzeysel anlatılmış. Artık internetten araştırmalarla öğrenmem gereken bir konu oldu bu konu. Bunun dışında okurken yer yer sıkıldığım anlarda oldu. Her halükarda bu kitabın İskandinav Mitolojisi'ne başlamak isteyenlere harika bir giriş kitabı olacağını düşünüyorum. Sevgilerle...

Not 1: Kitabı tavsiye eden arkadaşıma buradan sevgilerle... :)
Not 2: Amon Amarth'ı artık rahatlıkla dinleyebilirim!!!
Not 3: Neil Gainman'ın kitabına da en yakın zamanda başlamalıyım.
Not 4: İncelememi beğenen arkadaşım aracılığıyla bütün anlam bozukluklarını yok edip biraz daha güzel hale getirmeye çalıştım. Kendisine teşekkürlerimi bir borç bilirim =)