A review by stacy_es
A Robot In The Garden by Deborah Install

emotional lighthearted medium-paced
  • Plot- or character-driven? Character
  • Strong character development? Yes
  • Loveable characters? It's complicated
  • Diverse cast of characters? No
  • Flaws of characters a main focus? Yes

3.25

Мабуть, не знайди я цю книжку на бібліотечних поличках, я б її не обрала на прочитання. Читалися англійською легко, певні ідеї на поміркувати були дуже гарно підсвічені, був гумор, але все рівно будо відчуття, що це підліткова якась книга (синові сподобалося, коли я перерозподілила йому історію мандрів та пошуків того, хто полагодить робота). Багато паралелей між роботом Тенгом, тим як вдосконалювався його AI та тим, як дитина вчиться та пізнає світ. 
Було тут про дружбу, дорослішання, перші спроби брати на себе відповідальність, про пошук себе та того що важливо саме тобі, про життя в тіні, відчуття недооціненості, аутсайдерство, про проживання горя (втрату близьких), про бажання аби все виглядало ідеально про чуже око (поведінка дружини Емі). 
Якщо коротенько, головний герой, несучасний андроїд, а досить антикварний робот, який зовнішньо не дуже, але при цьому володіє почуттями, розуміє що таке любов, має судження, вчиться брехати, а не просто виконує накази. Всю книгу ми шукаємо відповідь на питання, чому він поламаний, хто його створив, як він опинився саме в саду в Бена та чи його взагалі можливо полагодити, яка його доля майбутня. 
Бен ніби потребував, когось слабшого за нього принаймні тимчасово, хто залежав би від нього, був йому вдячний. Та роль, яку він не міг зіграти ані для сестри, ані для дружини. Аби хтось щиро радів чомусь новому в його присутності, аби саме він міг приносити ці емоції. В нього також дійсна відбулася репетиція батьківства та погляд на себе та свої вчинки, типову поведінку в відносинах збоку.