A review by tine1789
Children of the Jacaranda Tree by Sahar Delijani

3.0

3.5

Dit boek trok mijn aandacht ten eerste door die prachtige cover en ten tweede door het lovende citaat van Khaled Hosseini. Het verhaal zelf wordt niet chronologisch verteld en switcht voortdurend tussen een groot aantal personages. Dit maakte het wat moeilijk om te volgen. Ook stoorde de schrijfstijl me. Delijani gebruikt heel veel vergelijkingen en weinig voegwoorden, waardoor sommige stukken wat "overdreven" geschreven waren en sommige wat "droog". Hierdoor dwaalde mijn aandacht soms af.

Tegelijk heb ik heel wat goede dingen te zeggen: het verhaal heeft wel vaart, vooral in het begin zitten er spannende stukken. Daarnaast is het ook heel aangrijpend: Delijani heeft het gebaseerd op de ervaringen van haar eigen familie en die authenticiteit is duidelijk merkbaar als je verhaal leest. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een keer met mijn mond open heb gezeten
Spoiler Ik had wel een voorgevoel over Behrouz' dood, maar tegelijk hoopte ik nog dat hij het op de een of andere manier zou overleven. Hij werd heel abrupt uit zijn cel gehaald en opgehangen, en hierdoor was ik toch geschokt. Ik vind dat Delijani die scène heel goed heeft geschreven en dat ze de verwarde gevoelens van het moment heel goed heeft overgebracht.
En hoewel de schrijfstijl me soms stoorde, heb ik ook een paar heel mooie zinnen gelezen in dit boek.

Het is een vrij kort boek (278 bladzijdes) en je komt over elk personage wel iets te weten. Ondanks dat er geen tijd was om welk personage dan ook volledig uit te diepen, heeft Delijani een mooi gevarieerde cast van karakters gecreëerd.