A review by onuryeats
Papazın Kızı by George Orwell

4.0

Papazın Kızı, 1935’de yayımlanan Orwell’in en az sevdiği romanıymış. Bunu duyunca şaşırmıştım zira ben severek okudum. Papazın Kızı, Orwell’in müthiş gözlem gücünün bir başka örneği. Yaşadığı ve içinde bulunduğu toplumu, koşulları bu kadar detaylı anlatması yazarın en sevdiğin özelliği sanırım. Roman, İngiltere’nin şehir hayatından, banliyölerinden, ücrasından farklı panoramalar sunuyor okura. Fakirlik, sefillik, “beş parasızlık”, ikiyüzlülük, inanç/sızlık, eğitimin gerçek yüzü...

Sabah 5’de kalkıp evin, kilisenin ve hatta kasabadaki bir çok insanın işini halleden Papazın Kızı Dorothy’nin sorumlulukları saymakla bitmez. Her kötü düşüncesinde kendine iğne batırıyor ayrıca sevgili Dorothy. Trajik. Ama bir gün uyanacak ve kendini çok farklı bir konumda bulacaktır.

Dorothy’nin hikayesi bana tabii ki Oz Büyücüsü’nün Dorothy’sini hatırlattı. Kendi güvenli, konfor alanından uzaklaşan bir kızın yolculuğu. Benzerlikler olduğu kadar farklılıkları da çok. Baum’un Dorothy’si “iyi” ve “erdemli” bir insan olmaya ışık tutarken, Orwell’in Dorothy’si bu özelliklere sahip bir insan olmanın hayattaki amacını sorguluyor.