A review by mindthebook
Winesburg, Ohio by Sherwood Anderson

4.0

På sommaren är det inte ovanligt att amerikanska klassiker figurerar i min läshög. Författaren sägs ha varit en självlärd föregångare till den kommande generationens författare som Steinbeck, Faulkner, Miller och Hemingway. Själv beundrade han Walt Whitman och Gertrude Stein.

Anderson var ad man och copywriter, men också framgångsrik färgfabrikant, eller vad det heter. När han fick nog av den småborgerliga livsstilen "flydde" han till Chicago. Faktiskt i ett fugue-liknande tillstånd, för den psykiatriskt intresserade, efter "an accumulation of marital, artistic and business worries" och började med skönlitteratur på allvar efter 40.

Novellen Hands hade jag kommit i kontakt med förut, via Fenton Johnsons bok om skönhet, kreativitet och solitude. Slås snabbt av psykologisk skicklighet och intensitet av den sort jag uppskattar så och endast funnit hos en handfull andra litterära själsfränder; portugisiske Pessoa, holländska Nescio och brittiska John Cowper Powys är några. Andra läsare kanske uppfattar sådana här formuleringar som självgoda och pompösa: "[...] Alice, betrayed by her desire to have something beautiful come into her rather narrow life". Hur som helst är det en röst från ett annat sekel av en människa som försöker förstå människor. Såg att Stewart O'Nan givit den här fem stjärnor, det säger mycket.