A review by cinnamonfox
Человек недостойный by Osamu Dazai

dark emotional reflective sad fast-paced
  • Plot- or character-driven? Character
  • Strong character development? Yes
  • Loveable characters? No
  • Diverse cast of characters? No
  • Flaws of characters a main focus? Yes

3.0

Volumul este scris sub forma unui jurnal, iar vocea narativă îi aparține lui Oba Yozo - un tânăr ce provine dintr-o familie de aristocrați japonezi. Acțiunea are loc în perioada postbelică, pe care Oba o surprinde cu lux de amănunte prin prisma propriilor trăiri. De mic, protagonistul realizează că nu e capabil să se integreze printre oameni și că nu poate înțelege natura umană. Conștient de faptul că trebuie cumva să se integreze în societate, Oba îmbracă o mască - cea a unui bufon, distrându-i pe colegii lui de școală, totodată distanșându-se din ce în ce mai mult de ideea de a-și arăta adevărata față oamenilor din jur.
Dezumanizat de Osamu Dazai este povestea unei decăderi, aceasta fiind relatată de o voce indiferentă, rece, care pe alocuri sună chiar amorțită. Oba Yozo vorbește despre copilăria sa și despre statutul social distins pe care-l avea de parcă nu i-ar păsa deloc de aceste lucruri, atât de importante în societatea și timpul în care trăiește. Dacă în copilărie și adolescență masca de clovn a fost suficientă, odată ce Oba scapă de sub aripa protectoare a familiei și a provinciei, aventurându-se în marele oraș, tânărul începe să își manifeste adevărata natură. Evoluția sau mai bine zis, involuția personajului este fulminantă, Oba luând numai decizii proaste în viață, care-l aduc într-un punct critic. Deși pe alocuri deciziile pe care le ia par a fi o greșeală, sau sunt cauzate de lipsa de experiență de viață, de cele mai multe ori Oba ia asumat cea mai proastă decizie posibilă pentru o situație critică. O face cu o seninătate de neînțeles, și de multe ori protagonistul pare să fie fericit de faptul că se autosabotează.
Romanul este semiautobiografic, iar acest lucru se simte în micile detalii ce oferă complexitate și intimitate textului, vocea narativă căpătând un farmec aparte. Prin lucrurile pe care le descrie, Oba își relatează decăderea, dar oferă și o imagine amplă despre generația lui, a tinerilor aflați între două epoci, perioada postbelică și cea a exploziei tehnologice și economice a Japoniei din secolul trecut. Naratorul este puternic influențat de ideile occidentale, și, la fel ca mulți alți tineri din generația sa, duce o luptă lăuntrică între principiile implantate de către familie și sutele de ani de tradiții și informațiile și conceptele ce vin dinspre vest, acest conflict lăuntric fiind transmis cu lux de amănunte cititorului.
Dezumanizat este un volum încărcat de emoție, iar personajul principal, Oba Yozo, este atipic. Nu trezește compasiune, iar prin felul în care-și relatează povestea deseori transmite repulsie. Însă are o voce hipnotizantă, pentru că, oricât de mult l-ai disprețui pentru deciziile pe care le ia, felul în care își spune povestea trezește curiozitatea și dorința de a afla ce urmează să se întâmple mai departe.
Vă recomand volumul dacă vă plac relatările la persoana I, poveștile despre condiția umană și cât de mult poate decădea un om, dar și dacă sunteți curioși de atmosfera ce domnea printre tinerii japonezi din perioada postbelică.