A review by soaptedecarte
G. by John Berger

3.0

3.5⭐️

G, roman castigator al Premiului Booker in 1972, urmareste viata protagonistului cu acelasi nume, in timp ce isi consolideaza imaginea de Don Juan modern in mai multe tari europene la inceput de secol XX, o perioada neagra a continentului, marcata de conflicte atroce si razmerite ale caror ecouri mai radiaza inca si in ziua de azi.

Romanul poarta clar amprenta postmodernismului, Berger folosindu-si personajul pentru a explora scena timpurilor printr-o paleta larga de considerente, indeosebi arta, istorie, iubire, sexualitate, politica si conditia femeii pe final de secol XIX, inceput de XX. Linia temporala este intrerupta de lungi fragmente moralizatoare si introspective, naratorul incercand sa intre in dialog cu cititorul, linia de demarcatie dintre cele doua voci - narator si protagonist - estompandu-se pe masura ce lectura inainteaza. Totusi, scriitura este rece si intransigenta, mai degraba o analiza sociala pe planuri multiple, in care protagonistul este controlat si disecat prin lentila naratorului omniscient.

In prima jumatate a romanului se pregateste scena pentru aparitia lui G pe lume (rezultata din relatia extraconjugala a tatalui, italian respectat din Livorno care se invarte prin cele mai importante cercuri ale vremii, cu mama, americanca stabilita recent la Paris) si urmarim parcursul lui G prin copilaria si adolescenta tumultoasa si marcata de un vid emotional extrem.

Stilul incisiv, indraznet si cu siguranta extravagant in care Berger alege sa construiasca acest roman, se accentueaza pe masura ce G trece de perioada adolescentei, capatand o maniera din ce in ce mai transanta in timp ce aventurile amoroase se intetesc, iar Europa se apropie de punctul maxim de fierbere.

Nu este un roman usor, pe alocuri poate fi chiar apasator, frustrant si pretentios, insa poate fi o alegere potrivita pentru cititorii care doresc o mai buna vedere de ansamblu asupra istoriei relativ recente, cu tot ce implica ea.

Multumiri, editura Vellant, pentru exemplarul oferit