Reviews

Istorie si mit in constiinta romaneasca by Lucian Boia

dianaj23's review

Go to review page

5.0

"Nici confruntarea, nici izolationismul nu sunt solutii acceptabile. O stim prea bine, dar pare-se ca istoria ne trage inapoi. Nu istoria reala, ci istoria pe care ne-o imaginam. Istoria aceasta cu romani altfel decat ceilalti si supusi persecutiei celorlalti, paradoxala combinatie de superioritate iluzorie cu un obsedant complex de inferioritate, ilustreaza o stare de spirit nepotrivita vremurilor de azi. Actualizarea insistenta a unui trecut glorificat si abandonarea in mrejele lui perpetueaza confruntarea in raport cu ceilalti si imbolilismul in raport cu noi insine. Nu este cazul sa ne stergem din memorie campurile de batalie. Dar poate vom reusi, asa cum au reusit francezii si germanii, sa deslusim in ele semnificatii noi."

"Poate vom incerca, nu sa uitam istoria, dar sa fim ceva mai putin obsedati de ea. Privim prea mult spre trecut (spre un trecut cu usurinta mitificat) si prea putin in prezent si spre viitor. Nu avem ce invata de la Stefan cel Mare si Mihai Viteazul, si nici macar de la oamenii politici ai perioadei interbelice. Problemele prezentului se rezolva cu mijloacele prezentului. Cu aproape doua veacuri in urma, cand au decis sa joace cartea modernizarii, a occidentalizarii si a statului national, romanii nu s-au asezat in continuarea unei vechii istorii, ci s-au despartit de ea. Acum intram intr-o lume noua si este necesar un nou inceput. Nu putem ramane prizonieri ai trecutului. Trebuie sa dovedim ca Romania inseamna ceva, astazi."

ancab's review against another edition

Go to review page

challenging informative reflective slow-paced

3.75

pavel_nedelcu's review

Go to review page

5.0

O expunere excelentă despre manipularea istoriei (prin crearea și susținerea miturilor) de-a lungul istoriografiei românești, de la începuturile sale până la completa ei instrumentalizare-subordonare ideologiei naționale (sub comunism și dincolo de el).

Unele dintre cele mai răsunătoare mituri ale românilor (unirea sub Mihai Viteazul, originea daco-romană) sunt contextualizate amplu în evoluția cronologică a interpretării lor, în interiorul unei societăți (ca oricare alta) în continuă schimbare, în care valoarea unui mit se stabilește deseori ad hoc, în funcție de ce deservește mai bine scopului: de cele mai multe ori, politic.

Nu lipsește ironia față de metodologia (practic inexistentă) a istoricilor comuniști, de falsificarea crasă a celor mai importante fapte istorice în lucrările lor sau în manualele școlare, realizată cu nonșalanța scopului care scuză mijloacele și dincolo de ea.

CITAT: „Istoria reală, cu infinita diversitate a manifestărilor sale, nu mai poate fi sacrificată pe altarul unei ideologii naţionale uniformizatoare”.

Totodată, Boia privește lucrurile cu claritatea specifică și necesară cercetătorului de calitate, atent la nuanțare și context, sceptic față de cele mai comune generalizări, cărora le opune limpezimea metodologiei științifice și a propriei gândiri critice.

CITAT: „Istoria a fost întotdeauna şi un instrument de putere. Cine stăpâneşte trecutul are şanse mari de a stăpâni şi prezentul”.

Lucian Boia atrage atenția asupra exceselor pledând pentru o știință independentă față de orice influență politică, dedicată analizei critice a surselor și contextualizării, în dauna omisiunii intenționate și a generalizării.
More...