alexsbooksandsocks's reviews
1009 reviews

Rugzwemmen by Marc ter Horst

Go to review page

Rugzwemmen is het fictiedebuut van Zilveren Griffel-winnaar Marc ter Horst en gaat over het klimaat, tiener/puber zijn, en nog enkele actuele en stevige thema’s. Toch slaagt de auteur erin om het geheel in balans te houden wat mij zeer zeker geen makkelijke opgave lijkt. 

De schrijfstijl is dus heel vlot waardoor het doelpubliek zonder moeite doorheen dit boek zal vliegen. Ook Noor is als personage herkenbaar, ik denk dat menig lezer zich op een of andere manier met haar verbonden kan voelen. 

Dit verhaal gaat over zoveel - vriendschap, gevoelens, klimaat - zonder overweldigend te worden en zet je aan het denken. Een boek dat zowat alles heeft om zijn doelpubliek alert te houden én een goeie lees te bezorgen. 
Hof van Schaduw by Victor Dixen

Go to review page

Een echte YA vol vampiers. Heerlijk. Ik las het in een ruk uit en het is dankzij dit soort verhalen dat vampiers iets speciaals hebben dat mensen steeds opnieuw intrigeert. 

De schrijfstijl is ongelooflijk vlot en op zo een manier neergepend dat jong, oud en iedereen ertussen van dit boek kan genieten. Het is pure ontspanning terwijl het verhaal spannend, emotioneel en vol intriges zit en je leest tussen de lijnen door dat er nog zoveel meer is dan wat nu al verteld is.

Over het verhaal zelf wil ik niet veel loslaten, dat moet je zelf ontdekken. De personages die geïntroduceerd zijn, hebben allemaal hun eigen - beladen - schaduw en alles en iedereen lijkt met elkaar verbonden. Verschillende twists, turns en cliffhangers. 

Wat dit boek wel is, wat misschien niet iedereen kan bekoren, is dat het echt een YA. Het is geen ingewikkelde fantasy dus als je het boek induikt met die gedachte, ga je misschien teleurgesteld geraken. 

Ik kijk alvast vol spanning en enthousiasme uit naar het volgende deel want ik heb 1001 vragen over zowat alles en iedereen en ik wil snel antwoorden. Vampyria heeft er een fan bij. 
Zonder boete by Dana Smit

Go to review page

Zonder boete is het tweede deel van de Hazel Kramer serie. Dit boek is perfect losstaand te lezen van het eerste deel maar Hazel is als personages zo goed uitgedacht dat je dat eerste deel ook vliegensvlug gaat willen lezen.

Als profiler met de nodige bagage gaat Hazel aan de slag om een ontvoering te onderzoeken en legt ze stap voor stap alle puzzelstukjes in elkaar. Doorheen het verhaal keer je ook regelmatig terug in de tijd naar wat Hazel gevormd heeft als mens.

De zaak is spannend maar het was voor mij toch vooral Hazel zelf die dit boek zo sterk maakte. Wetende dat we nog maar een tipje van de sluier hebben maakt dat ik nu meteen nog meer delen van deze serie wil lezen en ontdekken.

Dana Smit schrijft enorm vlot waardoor ik het verhaal moeiteloos kon volgen maar toch niet doorhad hoe het nu allemaal in elkaar zou passen. Net zoals de zaak, eindigt dit boek - ivm Hazel - met een soort cliffhanger en heb ik net niet gevloekt toen het boek uit was. (En dat bedoel ik op een goede manier)

Zonder boete, losstaand te lezen, ongelooflijk boeiend hoofdpersonage en een heel fijne, vlotte schrijfstijl. Topboek dus. 
De dochter van Cleopatra by Jane Draycott

Go to review page

Een les in geschiedenis, maar wel een les die heel leuk overgebracht is. Zoals alle boeken die gaan over een bekend - of in dit geval, onterecht, minder bekend - iemand gaat het niet enkel en alleen over die persoon. Zo ook hier.

De auteur neemt je moeiteloos mee terug in de tijd naar de ouders van Cleopatra Selene en start zo een interessante duik in Cleopatra en Cleopatra Selene’s leven. De auteur maakt er een zaak van om de lezers alles simpel en to the point te vertellen, zodat zowel het Egyptische als Romeinse rijk makkelijk te begrijpen is.

Zowel Selene’s ouders, als broers, als haar echtgenoot en mogelijke kinderen krijgen allemaal een plaats in het boek. Omdat er zoveel in het ongewisse is over deze vrouw - die overigens enorm krachtig moet geweest zijn qua karakter - is er ook veel ‘we denken’ bij. 

Is dat een minpunt? Zeker niet want de auteur werkt met de weinige informatie die ze heeft en bekijkt alles objectief en geeft de lezer elk mogelijke theorie mee. Dit allemaal gezegd zijnde ben ik dankbaar dat de auteur dit boek schreef. Ondanks dat ik met regelmaat de geschiedenis induik was ik onwetend over Cleopatra Selene. Daar kwam nu, gelukkig, verandering in.

Dit boek is zeker de moeite waard om te lezen en deze bijzondere vrouw te ontdekken en leren kennen.
Na die nacht by Karin Slaughter

Go to review page

Ik ben een grote Karin Slaughter fan, dat zal iedereen die me kent of volgt op Instagram bevestigen. Dat wil echter niet zeggen dat ik de boeken niet eerlijk zal beoordelen. Wanneer een boek minder is, zeg ik het evengoed. Maar dit boek… Dit boek is ongelooflijk sterk geschreven. 

Wat een verhaal. Dit voelt aan als een van de donkerste boeken die Karin Slaughter al schreef. Zo ervaarde ik het doorheen het gehele boek. Niemand drukt zo hard op pijnpunten als karin Slaughter, en goed dat ze dat doet. Een dikke pluim om meer dan een actueel pijnpunt in dit verhaal te stoppen.

De schrijfstijl is zoals we gewoon zijn van Karin Slaughter. Het is vlot en rechttoe rechtaan. Slaughter draait niet rond de hete brij heen. In dit boek diept ze Sarah, Will en alle andere personages nog verder uit wat het verhaal nog meer beladen, emotioneler én persoonlijker maakt. Alle maskers vallen af, alles komt open te liggen, oude wonden rijten open en nieuwe wonden worden genadeloos gemaakt. 

Het is een heftig en donker verhaal, het grijpt je zonder meer naar de strot. Het zette mij meermaals aan het denken en ook meermaals viel ik stil door de tranen en emoties die de overhand namen. Dit is zonder twijfel mijn favoriete boek van deze auteur.

Een bloedstollende rollercoaster aan emoties tijdens een gruwelijke zaak die oude wonden meedogenloos openrijt waardoor alle personages hun ziel blootleggen. Niemand die zo meesterlijk thrillers schrijven kan als de queen of crime, Karin Slaughter.
De schaduwman by Helen Sarah Fields

Go to review page

Een stand alone van Helen Fields, dat is even afkicken van de perfecte serie en de personages waar ik zo van hou.
Niet verwonderlijk om te bedenken dat ik enorm benieuwd was of dit boek mij ook kon bekoren en of het echt los staat van de perfecte serie.

Buiten enkele easter eggs naar de perfecte serie, is dit echt een heel ander verhaal met heel andere personages. Vooral het personage van Connie, Dokter Woolwine, is een heel interessant personage. Een echte Amerikaanse die niet denkt zoals andere mensen en ze ziet - letterlijk - de dingen anders. Haar verleden heeft haar gevormd wat haar zowel grappig, ernstig als gedreven maakt. 

Mid-boek voelde ik echter een dipje opkomen, het ging even wat minder vlot en het tempo werd naar beneden getrokken maar doordat haar personages, en dan met name Connie, zo goed uitgewerkt zijn trok ze mij moeiteloos voorbij dat dipje, als het dan al een dipje was.

Minder gruwel als dat wat we gewend zijn maar dat maakt Helen Fields ruimschoots goed door dit een sterke psychologische thriller te maken. Er valt eigenlijk weer niet veel meer te zeggen dat dit weer een uitstekend geschreven boek is met een sterke verhaallijn en laat nog maar meer boeken met Connie in de hoofdrol komen.
Na de bevrijding by Barbara Skarga, Steven Lepez

Go to review page

Ik heb dit boek enorm traag gelezen. Waarom? Omdat elk woord bij me binnenkwam als een mokerslag. Omdat elke zin zo sterk geformuleerd neergepend is door de auteur. Omdat het onderwerp mij zo aangreep en ik meer wou en wil weten.

Na de bevrijding is het verhaal van Barbara Skarga en hoe zij haar tijd in de goelag heeft geformuleerd, hoe ze dat op papier heeft herkregen, is bewonderenswaardig. Net zoals wat ze doorstaan heeft. Want dit is een plaats, een plek, waar veel over of naast gekeken wordt. 

Zowel het fysieke en de hiërarchie id kampen als het mentale komt aan bod maar de manier waarop Skarga dit alles heeft opgeschreven gaat zoveel verder en dieper dan alleen een beschrijving. Dit is een boek, een verhaal, waar zoveel geschreven is maar nog veel meer te lezen is dat niet geschreven is en dat is de kracht van dit boek.

Lees dit boek zelf. Leer weer bij. Het is een stevige, heftige, donkere lees maar Barbara Skarga schrijft het zo dat er licht blijft doorschijnen. 
FAQ: het moederschap by Nele Reymen

Go to review page

Het boek is opgedeeld in verschillende delen - want dat kind moet nog eerste gemaakt worden natuurlijk - en zowat elke vraag is gecoverd. Nele neemt geen blad voor de mond en laat je achter met een super fijn gevoel. Want elke fase van kinderen is moeilijk en makkelijk tegelijkertijd. 

En het is oké om liever 8 uur slaap na elkaar - I know! - te pakken dan je lief te pakken wanneer de kinderen eens weg zijn. De harde waarheid gezegd zonder dat je je als moeder slecht voelt want dankbaar zijn we als moeder echt wel allemaal. Elke dag opnieuw maar dat sommige fases het laatste druppeltje energie uit je zuigen… ja, dat mag én moet je als moeder kunnen zeggen zonder ge mom-shamed worden.

Gelachen, groen gelachen, gehuild, dankbaar geweest over dat ik een bepaalde fase al gepasseerd ben (drie keer zelfs), dankbaar dat ik bepaalde fases heb mogen beleven (vier keer zelfs),… dit boek was een en al herkenning én een boost over dat moederen, bemoederen en moederschap.

F*ck/FAQ het moederschap - want ja hoor, hier las dochterlief van 6 de titel ook en werd ik instant op mijn plek gezet ivm taalgebruik. 
Grote jongen. Zoon, zanger, zondaar. André Hazes. by Guido den Aantrekker

Go to review page

De André Hazes clan. Wie kent hun niet, al generaties lang is menig roddelblad, net zoals vele personen, gefascineerd. 

Natuurlijk volg ik - willen of niet - het wel en wee van André Hazes dankzij, of net niet dankzij, de vele media-aandacht dat zijn persoon steeds krijgt. (Al snap ik het wel, hij maakt het de media nou ook niet echt moeilijk om sensatie rond zijn persoon te schrijven.)

En laat ons eerlijk zijn, dat guitige jongetje wil maar geen echte volwassen man worden - of kan hij het gewoonweg niet? - en toch hebben we bijna allemaal een zwakke plek voor André Hazes. Niet in het minst ‘zijn’ Moon.

In dit boek leerde ik de familie achtergrond kennen van de Hazes en werd ik meermaals verbaasd. Dat André toch nog ‘goed’ terecht is gekomen mag haast een wonder heten. Elk huis heeft een kruis te dragen en het kruis van de Hazes is bijzonder groot en zwaar. Keuzes die hij - regelmatig impulsief - maakt zijn niet altijd de beste.

De schrijfstijl is makkelijk waardoor het vlot leest en je dit boek zo uit hebt. Een boek informatie, goed en slecht, en één ding is wel zeker na het lezen van dit boek. Die zwakke plek die ik heb voor André is er alleen maar groter door geworden. Hij probeert ook maar wat, hij doet wat hij kan naar zijn emotioneel vermogen. 
De Duivel Trilogie by Adrian Stone (pseud. van Ad van Tiggelen.)

Go to review page

De fantasy waarvan ik niet wist dat ik er zó van zou genieten. Want dat deed ik, driedubbel.

De schrijfstijl is erg prettig. En met prettig bedoel ik dat het makkelijk te volgen is, dat het beeldend genoeg is, dat de personages genoeg diepte hebben en dat je zonder veel denkwerk kan - en vooral wil - blijven doorlezen. Ik las de trilogie moeiteloos. Het werd mijn momentje van pure ontspanning om in deze schitterende uitgave te duiken. 

Ook de personages begonnen aan mij te kleven en dan vooral het hoofdpersonage Marak. Doorheen Profeet van de Duivel (1), Zoon van de Duivel (2) en Ziel van de Duivel (3) blijven alle (hoofd)personages trouwens genoeg boeien.

Een dipje hier en daar doorheen de trilogie maar over het algemeen is dit makkelijke fantasy, en dat is gewoon erg fijn om te lezen. De elementen die de auteur gekozen heeft zoals godsdienst, familie, magie, je plaats vinden in het leven enz doorspekt met het fantasy gegeven, maken van deze verhalen echt een heel leuke trilogie.

Het boek waarvan ik niet wist dat ik het nodig had. Zowel als voor de - ik zeg het nog eens - prachtige uitgave met stofomslag, goudbedrukt boekblok, leeslint, als voor het verhaal van Marak.